Cattery nieuws.

Dit is een langer nieuws-verslag dan voor mij gebruikelijk en dit nieuws heeft ook langer op zich laten wachten dan mijn bedoeling was.

Het ontwikkelen van mijn website in een nieuw jasje is niet mijn dagelijks werk. Er gaat dan ook heel wat zoekwerk en uitproberen aan vooraf voordat ik dat voor elkaar krijg wat ik in gedachte heb. Zo ook met hoe ik mensen/geintresseerden op de hoogte wilde houden. Daar ging heel wat meer tijd in zitten dan ik gedacht had en dat in combinatie met de zorg van de jonge kittens maakte dat het nogal lang duurde voordat ik toe kwam aan het schrijven van dit blog bericht.

Maar nu hij er dan eindelijk is, wens ik een ieder heel veel lees plezier!

De kittens van Muse & Buddy zijn geboren

jan 15, 2019 | Cattery nieuws

Ragdoll kittens van Allweneedis Muse & Pacificats Butterfinger

 

I n de heel vroege ochtend van woensdag 2 januari 2019 is Muse bevallen. Een aantal dagen eerder dan ik had verwacht. Je weet natuurlijk nooit precies wanneer een bevalling zich gaat aandienen en daarom ga ik altijd al een paar dagen voor de uitgerekende dag bij de aanstaande moederpoes slapen. Maar doordat het nog niet zo ver was, was ik er dit keer helaas niet bij.
Veel mensen denken dat het ook niet nodig is om een poes bij te staan tijdens de zwangerschap en gelukkig kan moederpoes ook heel veel zelf. Toch heb ik al heel wat kittens gered door bij de bevalling te assisteren en moederpoesjes gerust kunnen stellen die in paniek dreigde te raken of zelfs in barensnood verkeerde. Dan is het zelfs een kwestie van ‘met spoed naar de dierenarts’.
M aar dit keer was ik er dus niet bij. Ze had wel een mooi plekje in een hoekje van de bank op een kussen uitgekozen. Al het vruchtwater en bloed was dus goed opgenomen door dat kussen en ze lagen lekker warm en zacht. Ondanks dat lagen er toch twee dode kittens bij, nog helemaal nat en ook plat gedrukt. En wat voel ik mij dan schuldig dat ik niet net iets eerder bij haar ben gaan slapen. Misschien had ik ze dan nog kunnen redden door bijvoorbeeld: slijm uit het neusje en/of mondje te halen, door te voorkomen dat ze stikken in het vruchtwater van een volgend nestgenootje, door een nog bloedende navelstreng af te binden, of ….. wat dan ook ….. Maar misschien waren ze ook wel niet te redden. Waren ze gewoon nog niet ‘af genoeg’, nog niet helemaal levensvatbaar.

Zie hier de kale pootjes, het kale staartje 

en het iet wat kale hoofdje 

van de kleine kittentjes. 

De drie levende kittens waren ook behoorlijk klein. Een Ragdoll kitten is bij de geboorte normaal gesproken rond de 100 gram. Deze drie waren 59, 58 en 84 gram. Kleiner dan 60 gram had ik ze nog niet eerder gehad. Daarbij hadden de twee kleinsten geheel kale pootjes en was hun hoofdje ook nog wat kaal. Een aanwijzing dat ze prematuur waren. Gek genoeg leek de grootste een stuk meer “af” terwijl Muse maar 2 dagen bij de kater was geweest. Het kan dus niet zo zijn dat er veel tijd heeft gezeten tussen de eerste en laatste dekking.

 

“ Al hadden we eerlijk, gezegd, zelfs helemaal geen dekking gezien, lol „

 

Oké, terug naar waar we Muse met haar kleintjes vonden, want om ze nu zo op de bank te laten liggen leek mij geen goed idee.

Er vanuit gaande dat Muse er geen probleem mee zou hebben, verhuisde ik moederpoes en haar kittens dan ook naar onze werpkist.

In de loop van de dag bleek al snel duidelijk dat de kittens moeite hadden om op temperatuur te blijven en de twee kleinste waren niet sterk genoeg om een tepel te pakken en vast te houden. Laat staan om er dan ook nog melk uit te krijgen terwijl de melkproductie bij Muse duidelijk nog op gang moest komen. Een warmte kruik lag er al bij, maar omdat één kitten steeds bij de andere en het kruikje vandaan rolde had ik er toch ook nog een warmte lamp bij gezet. Ondanks de warmte lamp was één van de kleinste kittens tegen de avond toch weer flink afgekoeld doordat hij weer alleen lag. Na dit kitten goed te hebben opgewarmd heb ik de twee kleinsten toch ook maar met een spuitje wat kitten melk gegeven. Helaas heeft dit voor het ene kitten niet mogen baten en heeft hij/zij ons alsnog verlaten.

Dag 2 van de kittens van Muse & Buddy.

T evreden zijn de kittens duidelijk nog niet en Muse dus ook niet. Het grootste kitten was 1 gram aangekomen, maar de kleinste was gezakt naar 55 gram. Ik blijf ze steeds helpen met het vinden van een tepel, maar o, o, wat zijn ze eigenwijs. Allebei hebben ze de voorkeur voor 1 en dezelfde tepel terwijl ze er 8 tot hun beschikking hebben. In dit geval heb ik er wel een verklaring voor. Het kleinste kitten is gewoon te zwak om zelf een tepel te actieveren. Ik probeer het grootste kitten dan ook zover te krijgen om een andere tepel te activeren om het kleintje te helpen. Daarnaast geef ik het regelmatig kitten melk uit een spuitje.

Filmpje!

“ Met goed warm houden, steeds weer aan de tepel leggen en bijvoeden zijn deze twee er nog.

Maar men………, wat kan ik toch slecht tegen die gebroken nachten „

Zucht . . .  Gaap

Dag 3 van de kittens van Muse & Buddy.

Een groot verschil in grote.

Helemaal uitgeteld.

Dag 6 van de kittens van Muse & Buddy.

    En toen kwam er . . .

een verhuizing.   

Filmpje!

Dag 8 van de kittens van Muse & Buddy.

We zijn voorzichtig positief.

Eindelijk zijn beide kittens tevreden met ieder een eigen tepel. Het grootste kitten met het groene bandje groeit als een speer. Geboren met 84 gram en op dag 8 alweer 220 gram.

Het kleinste kitten met het paarse bandje doet het nu ook helemaal zelf. Geboren met 58 gram, nog naar beneden gegaan naar 55 gram en op dag 8 dan toch alweer 111 gram.

Filmpje!

Dag 11 van de kittens van Muse & Buddy.

Ze blijven goed groeien en nu is het dan ook eindelijk genieten. Tevreden kittens met een tevreden moedertje, wat kan een mens nog meer wensen.

Nou . . . misschien een plek om met het hele gezin te kunnen zitten?

lol

Filmpjes!