Onze fok visie

Ragdoll cattery All we need is . . .

Wordt gesponsord door »

Kingdom for Cats and Dogs

De dierenspeciaalzaak waar katten en honden zich de koning te rijk voelen.

www.KingdomforCatsandDogs.com

Een visie wordt gevormd door dat wat je hoort, ziet en leert en zal dus op zekere hoogte altijd in beweging blijven.

Wat voor mij het aller belangrijkste is,

is het behoud van het ras.

O oit ben ik als een blok voor het Ragdoll ras gevallen. Door zijn uiterlijk, zijn mooie vacht en blauwe ogen, zijn karakter, zijn grote en zijn zachtaardigheid. Alle kenmerken die van een Ragdoll een ras-echte Ragdoll maken zijn voor mij dan ook belangrijk.
Maar wat is nu het belangrijkste, welke kenmerken en eigenschappen zijn nu doorslaggevend bij het uitzoeken van je fokdieren en het maken van de juiste combinaties. Daar zit bij fokkers onderling toch best wel wat verschil in. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Dat begint natuurlijk al bij kleur en aftekening. Wil je op show in de prijzen vallen dan zijn alle uiterlijke kenmerken van belang. Hoe verder je wil komen met shows hoe belangrijker een foutloze aftekening wordt.

 

D e keurmeesters kunnen aan de hand van de rasstandaard heel goed bepalen of het uiterlijk van de bewuste kat daar aan voldoet.
Ras-katten zijn niet te vergelijken met koeien, paarden of kippen, die hun bestaansrecht danken aan hun voor de mens ‘nuttige’ eigenschappen of producten. Ras katten ontlenen hun bestaansrecht vooral aan hun mooie uiterlijk. Daarom is het goed om fokdieren regelmatig te laten keuren door verschillende keurmeesters om zo te kunnen bepalen of je qua uiterlijk op de goede weg zit. Maar voor het behoud van het ras is er meer nodig dan alleen het bewaken van de uiterlijke kenmerken.

 

 

Karakter, gezondheid en erfelijke eigenschappen.

Wat een keurmeester niet kan zien is dat wat achter het uiterlijk schuil gaat. Karakter, gezondheid en erfelijke eigenschappen. En dat is waar een goede fokker zich in kan onderscheiden van de fokkers die alleen op uiterlijk letten. Welke erfelijke eigenschappen geven de ouderdieren aan hun kittens mee, want dat is wat de fokker bepaald bij het selecteren van de juiste ouder-dieren. De fokker is degene die de kater en poes uitzoekt en bij elkaar brengt, er vind dus totaal geen natuurlijke selectie plaats.

Karakter en gezondheid op de eerste plaats.

A ls je voor een bepaalt ras valt wil je daar ook zo veel mogelijk plezier van hebben en het liefste ook zo lang mogelijk en in goede gezondheid van kunnen genieten.
Gezondheid is niet altijd even makkelijk te beïnvloeden. Toch is er al heel veel mogelijk op dit gebied en dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden. Nu fokkers steeds meer mogelijkheden krijgen om de gezondheid van het ras te beïnvloeden, en dus ook steeds meer zouden kunnen weten dat een fokdier erfelijke ziekten bij zich kunnen dragen en door kunnen geven, draagt ook de hobby fokker een veel grotere verantwoordelijkheid.

Zelfs mensen die zichzelf geen fokker noemen maar wel af en toe een nestje voortbrengen zonder stamboom, hebben wetmatig een grote verantwoordelijkheid opgelegd gekregen ten aanzien van de gezondheid van de dieren die ze voortbrengen. 

Fokken is een serieuze zaak.

Fokken van Ragdolls is dan ook niet iets wat je zomaar eventjes doet. Ons hele levensstijl, huishouden, planning, inrichting, auto en woning passen wij aan. En op deze manier hopen wij dat we nog vele jaren met veel plezier Ragdolls mogen en kunnen blijven fokken.