Cattery nieuws.

Gen, Owen en Purk voor echografisch onderzoek.

jan 10, 2019 | Cattery nieuws

Echografisch onderzoek naar HCM, PKD en CIN bij

Gen, Purk & Owen.

 

I n de ochtend van donderdag 20 december 2018 (alweer even geleden dus) was ik al vroeg op pad naar Emmeloord met 3 van onze Ragdolls. Het werd namelijk weer hoogtijd voor echografisch onderzoek naar het hart en de nieren van Gen, Owen en Purk. Nu is onze Purk vocaal altijd al behoorlijk aanwezig en als ik hem dan óók nog eens in een afgesloten reismandje mee neem in de auto . . . .
Anderhalf uur lang met een soort van sirene op de achterbank is geen pretje en enkele uren later ook nog eens anderhalf uur voor de terug weg! Je zou er nog een gehoorbeschadiging aan overhouden, wat een vocale kunsten kan die kerel uit zijn keel laten rollen. Je zou dan ook denken dat hij flink gestrest was, maar hij lag er wel relaxt bij in zijn reismandje. Hij zit veel liever aan een tuigje op de achterbank, maar dat is iets wat ik niet aandurf als ik alleen in de auto rijd. Heb ik iemand bij me dan kan die persoon hem in de gaten houden en vind hij het autorijden geen enkel probleem met alle aandacht die hij dan krijgt.

E enmaal aangekomen op plaats van bestemming is Purk gelijk als eerste aan de beurt. Alsof er totaal niets gebeurt is wandelt meneer zijn reismandje uit. Nieuwsgierig als hij is kijkt hij om zich heen. Het luisteren naar zijn hart is nauwelijks te doen vanwege het spinnen dat Purk doet. En bij onderzoek blijkt zijn hartslag juist heel rustig te zijn. De grapjas is gewoon een groot acteur hihihi.

H et was een grappig tafereel. Jammer genoeg heb ik er geheel niet aan gedacht om foto’s van deze dag te maken, of beter nog filmpjes. Een idee voor als ik de volgende groep katten mee neem voor onderzoek.

Zowel Gen, Owen als Purk zijn in ieder geval weer helemaal goed gekeurd. Er zijn geen bijzonderheden aan hart en nieren gevonden.

 

W ij testen onze katten via het PawPeds protocol. Hierbij dien je al voor het onderzoek toestemming te geven voor publicatie van de test resultaten. Dus ongeacht de uitkomst van het onderzoek worden de resultaten gepubliceerd. Dit is iets wat maar weinig fokkers aandurven. De specialist stuurt de test resultaten naar deze stamboom databank en na 60 dagen worden deze op hun website gepubliceerd. Uiteraard zijn alle test gegevens ook gewoon bij ons in te zien. Daarbij zijn de test resultaten van de ouders onderdeel van het garantiecontract dat bij het kitten hoort.

DNA: de genetische testen/onderzoeken zijn uitgevoerd door www.mycatdna.com

Hiermee doen wij mee aan een wereldwijde studie naar de genetische diversiteit onder katten. The State of the Cat Studie.

Omdat het een moment opname is doen wij echo onderzoek zo dicht mogelijk op het moment van voortplanting.