Medisch onderzoek.

Maar 1 nier en/of een onvolledig aangelegd geslacht orgaan.

sep 19, 2018 | Medisch

Wat is de natuur soms toch hard, dat er ‘onvolkomenheden’ voorkomen die veel inpakt kunnen hebben. Voor zowel eigenaar als voor het dier zelf is dit niet leuk. …

Helaas lijkt dit ‘foutje van de natuur’ vaker voor te komen dan in eerste instantie verwacht. Een erfelijkheidsfactor zou hier dan ook een rol in kunnen spelen. Aangetaste dieren blijken ook vaak een stuk korter te leven dan een kat die gewoon beide nieren heeft, wat op zich natuurlijk ook logisch is.

Staat u op het punt om een kitten aan te gaan schaffen, vraag dan na of deze wel beide nieren heeft. Ook het echo onderzoek van de ouders van het kitten inzien geeft hier al meer inzicht in.

Meer onderzoek naar deze aandoening is echt noodzakelijk.

N iet bewezen maar het hebben van maar 1 nier lijkt in verband te staan met dat het geslacht orgaan niet goed is aangelegd. Iets wat het fokken natuurlijk ook bemoeilijkt. Meer onderzoek is dan ook echt noodzakelijk.

Deze aandoening gaat dan ook zowel katten liefhebbers als fokkers aan.
Het zou in ieder geval in alle opzichten super zijn als we deze ‘aandoening’ uit het Ragdoll ras kunnen fokken zoals we met HCM en PKD ook al heel ver zijn. Fokkers kunnen dit doen door de ouderdieren middels echo te laten onderzoeken. Liefhebbers kunnen hier aan mee werken door alleen een kitten aan te schaffen van ouderdieren die middels echo zijn onderzocht.

Voor het onderzoek naar deze ‘aandoening’ is er DNA materiaal nodig van dieren die maar 1 nier en/of maar 1 teelbal of baarmoederhoorn hebben, en DNA materiaal van niet aangetaste naaste familie leden zodat ze de genen van het aangetaste dier kunnen vergelijken met niet aangetaste familie leden. B.v. broers/zussen en ouders. Er moet wel zekerheid/bewezen zijn dat het familielid niet is aangetast en er dient duidelijk te worden aangegeven dat het bij het aangetaste dier alleen om het missen van een nier gaat of dat ook het geslachtsorgaan niet volledig is aangelegd.

DNA materiaal.

E r zijn documenten over het verzamelen en insturen van DNA materiaal. Daarbij zit ook een formulier voor dierenartsen over het verzamelen van testikels en ovariums. Mocht tijdens castratie/sterilisatie blijken dat er iets in aanleg mist, dan kan de dierenarts gelijk de juiste stappen ondernemen.
I k hoop dat hier wat mee gedaan wordt en dat er via dit onderzoek voorkomen kan worden dat straks de gehele Ragdoll populatie aangetast raakt.

Let op!

Deze ‘aandoening’ komt zeker niet alleen bij het Ragdoll ras voor! Alle rassen (met en zonder stamboom) en katten zonder ras kunnen een ‘onvolkomenheid’ hebben.

Onderzoek wordt uitgevoerd door Dr. Leslie A. Lyons, PhD:

Leslie A. Lyons, PhD

Gilbreath-McLorn Endowed Professor of Comparative Medicine

Department of Veterinary Medicine & Surgery

College of Veterinary Medicine

E109 Vet Med Building, 1600 E. Rollins St.

University of Missouri – Columbia

Columbia, MO 65211

Lyonsla@Missouri.edu Phone: 01 573 882 9777

Website: felinegenetics.missouri.edu

Lab: 01 573 884 2287 Lab e-mail: felinegenome@missouri.edu

Professor Emerita – University of California – Davis

Wat kan een fokker doen!

Verzamelen en opsturen van DNA voor onderzoek;

DNA materiaal vanuit wangslijmvlies van een Ragdoll die maar 1 nier en/of 1 testikel of ovarium heeft + niet aangetaste familie leden.

Zie hiervoor: DNA Sampling and Shipping Instructions

Voor het verzamelen van testikels en ovariums door een dierenarts kunt u hier terecht: Sample instructions voor Testicles & Ovaries