De Valentijn kittens zijn alweer één week.

door | feb 21, 2020 | 14 reacties

Eigenlijk kan ik alleen maar zeggen: “wauw, wat gaat het goed!”
De kleintjes groeien inmiddels echt als kool. Het duurde echt best lang voordat de melk goed op gang kwam. De eerste twee dagen bleven ze alle 7 rond hun geboorte gewicht hangen. De één een enkel grammetje er onder, de ander er een enkel grammetje boven. Vanaf de 3e dag kwam de melk goed op gang.

Een hele opluchting dus!

Zie het verschil in grote op de foto hiernaast/hieronder, genomen op hun 2e levensdag. Het kitten met het paarse bandje is de kleinste met zijn geboorte gewicht van 50 gram en het kitten met het gele bandje de grootste met zijn geboorte gewicht van 96 gram.

Het verschil in grote tijdens de geboorte tussen de kittens (uit 1 en hetzelfde nest) blijft mij verbazen. Het verhaal gaat nog wel eens rond dat poesjes kleiner zijn dan de katertjes en dat je zelfs aan de hand van het gewicht zou kunnen zien wat het geslacht is.
Mijn persoonlijke ervaring wijst toch anders uit. En in dit geval ook, beiden zijn namelijk katers. Gelukkig weten we ook uit ervaring dat het verschil in grote en gewicht nu, niets voorspeld over later. Vaak groeit juist het kleinste kitten het grootste uit. Misschien heeft dit wel iets te maken met vechters instinct, want dat hebben deze kleinste uit dit nest allebei enorm laughing

Omdat de melk productie vooral door vraag op gang wordt gebracht, ben ik terughoudend met ingrijpen door middel van bijvoeren (flessen) van de kittens. Behalve dan bij de allerkleinste van 50 en 60 gram. Met zo’n laag gewicht en dus zo weinig reserve is het heel goed oppassen. Die kun je zo in ene kwijt zijn en ze hebben al hun kracht nodig om de melk toegift op gang te krijgen bij hun moeder. Gelukkig pakte het kitten van 50 gram het spuitje met kunstmelk goed. Bij het andere kleintje kreeg ik er met moeite enkele druppeltjes melk in.

Verhuizing!

Waar het instinct nu precies vandaan komt weet ik niet precies. Maar veel moederpoesjes hebben een sterke drang om relatief kort na de bevalling hun kroost te willen verhuizen. Gelukkig ben ik daar inmiddels op voorbereid en weet ik bij deze dame zelfs al wat haar favoriete plek is, en dat is bij ons op de bank dus laughing

Waarom ik witte doeken gebruik!

In het kraambed van onze poezen met hun kittens gebruik ik altijd witte katoenen doeken. Op wit zie je namelijk gelijk als er iets aan de hand is. In dit geval een bloedinkje bij een iet-wat-vroeg losgelaten navelstrengetje. 

Bij zulk jonge en kleine kittens kan een klein beetje bloedverlies al grote gevolgen hebben. Het is dan ook van groot belang om dit zo snel mogelijk te ontdekken en, indien nodig, actie te ondernemen. In dit geval was het bloeden snel gestopt en likte moederpoes het ook niet weer open. Had dat wel gebeurt dan hadden we speciaal dierverband van PawFlex in onze dieren ehbo doos waarmee we het bloeden snel hadden kunnen stoppen en kunnen voorkomen dat moederpoes het door likken open zou houden.

Katertje of poesje?

Het bepalen van het geslacht wil nog wel eens een dingetje zijn bij de gemiddelde fokker. Gelukkig zie ik bij deze kittens toch duidelijk dat enkelen een extra accessoire hebben zitten, die anderen duidelijk weer niet hebben wink

Ook kunnen we al zien wat voor aftekening de kittens hebben. Qua kleur (seal of blue) twijfelen we nog wat, dus dat kijken we nog even aan om te zien of ons vermoeden goed is.

We mogen jullie dan ook verblijden met . . . .

♥ 2 mitted katertjes ♥

♥ 2 bicolor katertjes ♥

♥ 1 bocolor poesje ♥

♥ 2 mitted poesjes ♥

14 Reacties

 1. Iris en Dan

  Wat fijn dat ze het zo goed doen en al een nieuw plekje hebben! We zouden graag in aanmerking komen voor een poesje. Tijdje geleden hebben we jullie een e-mail gestuurd met wat info over onszelf.

  Groeten, Dan en Iris

 2. Tineke van den Abeele

  Wat een leuke foto’s!!

  • Rianne

   Prachtige foto’s! Ik ben nu al verliefd 🙂 zou graag een kitten willen van dit prachtige nest

 3. Dan en Iris

  Wat fijn dat het zo goed gaat en ze al een nieuw plekje hebben gevonden! Wij komen graag in aanmerking voor een van de poesjes als vriendinnetje voor onze kat. Eerder hebben we jullie een email gestuurd met wat info over onszelf 🙂

  Groeten, Dan en Iris

 4. Nancy

  Wat fijn dat ze het goed doen! En bijzonder om zo de ins en outs te horen en de (voor)zorgen die jullie als fokker nemen/ hebben.
  Ik ben geïnteresseerd in een katertje en poesje, zodat ze gezelschap hebben en uit één nestje lijkt me het mooist. Maar waarschijnlijk ben ik een van de laatsten die contact heeft gezocht. Anyway, wil het toch graag nog even aangeven hier ?. Grt. Nancy

 5. Trijnie

  Wauw wat een verhaal en wat mooie foto’s. Fijn dat het zo goed gaat met moeders en kinderen. Heb met veel interesse het verhaal gelezen en kan niet wachten op het vervolg.
  Groetjes Trijnie en ?

 6. Ella Blokzijl

  Goed om te lezen dat het goed met de kittens gaat, fotos zijn vertederend 🙂 hoop dat ik in aanmerking kom voor 1 van de kittens, zou n geweldig verlaat valentijnskado zijn.
  Groetjes
  Ella

 7. Marian

  Wat geweldig om te lezen dat alles goed gaat. En wat slim om witte doeken te gebruiken. Zie je idd gelijk als er iets aan de hand is. Wat lief dat zelfs een van de andere poezen een speeltje brengt naar de jonge kroost!? Ik blijf jullie verhalen met plezier volgen!

  • Herma

   Wat fijn dat zo goed gaat! En wat weer een héérlijk verhaal om te lezen! Ik geniet weer….. mvg Herma

 8. Petra Prins

  Altijd weer spannend de eerste week maar heerlijk om te lezen dat alles goed gaat!! Mooi om te zien
  dat ze met haar kittens zo dicht bij jullie wil zijn. Genieten toch. Hoop dat alles zo voorspoedig blijft
  verlopen. Tot het volgende blogbericht! Kijk er naar uit om te zien hoe ze weer gegroeid zijn!

 9. Rachelle en Sander

  Wat een prachtig nest! En wat fijn om zo’n duidelijk verhaal te lezen over hoe het met de kittens gaat. Wij zijn al een tijdje op zoek naar een Ragdoll kitten als maatje voor onze twee poesjes Zoey en Pip. We zouden dus graag in aanmerking komen voor een van de poesjes. Wij horen het graag als jullie meer over ons willen weten.

  Groetjes, Sander en Rachelle

 10. Iris Lenz-Wieser

  Wat een geweldig nieuws! Ben heel blij dat alles goed gaat met de kittens, zo mooi om te zien. En leuk om te lezen hoe het allemaal verloopt, foto’s zijn fantastisch.
  Heel veel groeten
  Fam Lenz

 11. Mitchel en Ola

  Beste familie Fennis,

  Wij zijn al enige tijd opzoek naar een Ragdoll kitten en zijn na lang zoeken bij jullie website terecht gekomen. Na het bekijken van jullie website en het waarnemen van jullie prettige en waardeerbare werkwijze, waren wij overtuigd om op jullie blog te reageren en zo onze interesse voor een mooie kitten kenbaar te maken.

  Na meerdere ervaringen met wachtlijsten delen wij jullie mening voor wat betreft deze wachtlijsten. Daarom vinden wij de manier van kittens toewijzen betrouwbaarder en persoonlijker aanvoelen.

  Wij zullen onze persoonlijke situatie nader toelichten per e-mail.

  Wij horen graag van jullie en kijken uit naar een vervolgpost op deze blog!

  Groet,

  Mitchel en Ola

 12. Annouk

  Beste Mitchel en Ola,

  Welke werkwijze een fokker ook heeft ten aanzien van het vergeven/toewijzen van beschikbare kittens, er blijven altijd enorm veel mensen teleurgesteld achter. Geen enkele wijze is perfect en dat heeft ook alles te maken met de populariteit van het ras.
  In de praktijk is gebleken dat het volledig los laten van een wachtlijst niet haalbaar is. Logisch eigenlijk ook omdat kittens nu eenmaal geen producten zijn die alla-minuut uit voorraad vergeven kunnen worden. Daarbij staat onze cattery nu eenmaal goed aangeschreven onder liefhebbers en fokkers van over de gehele wereld. En zoals je kunt zien aan de reacties op onze laatste 3 blog berichten, hebben we dus al enorm veel geïnteresseerden.

  Een reactie op jullie mail met verdere uitleg is onderweg 🙂

Tot een volgend blogbericht!